Chris Kouwenhoven


Jagwire - Pro Shift Cable


Dit artikel beschrijft mijn ervaringen met de Teflon verstellerkabel van Jagwire. Het gaat hier om de road bike variant. Deze variant is benodigd voor diverse verstellers van SRAM.Inleiding

Na het lezen van diverse enthousiaste reviews ben ik een aantal jaren de verschillende kabels van Jagwire uit gaan proberen. Naast de binnenkabels ook de buitenkabels. Ik geloof namelijk nog steeds dat het samenwerken van producten van dezelfde fabrikant het meest optimaal is.

De variant voor verstellers door middel van het "tonnetje" is standaard. Zowel verstellers (shifters / 'versnellingen') van de tijdrit variant (die je in de ligbuizen van het tijdritstuur kunt steken) als de combinatie met remgrepen (die je op het zitgedeelte van een tijdrit of conventioneel stuur monteert) gebruiken veelal deze variant.
Wat alleen van belang is, is de lengte. Jagwire heeft een normale lengte (2300 mm) die voor remgreep/versteller combinaties lang genoeg is voor zowel de voor- als achterderailleur. Mocht een langere kabel nodig zijn dan is er een 3100 mm variant beschikbaar.

Binnen Nederland zijn er niet heel veel webshops die dit product verkopen, het is even zoeken. Daarnaast vind je dan webshops die het alleen in een Kit aanbieden, waarbij ik dus kom te zitten met overbodig (of ongewenst) materiaal zoals buitenkabel en zo.
Het verdient dan ook aanbeveling om regelmatig webshops in de gaten te houden op dit product en ervoor te zorgen dat je een voorraadje thuis hebt (sowieso altijd verstandig). Mocht er ineens een kabel vervangen moeten worden, dan hoef je niet te wachten op je bestelling en de kans dat er eerst bij de fabrikant nog een voorbestelling gedaan moet worden door de webshop.
Uiteraard kun je er altijd voor kiezen om een tijdelijke kabel te trekken, echter dan moet je 2 keer vervangen, want uiteindelijk wil je tóch de Jagwire monteren.

Review

Mijn ervaring met deze kabel is zeer positief. Het laat zich makkelijk installeren door de Teflon coating. Glijdt makkelijk door de buitenkabel (in mijn geval ook van JagWire) en laat zich heel netjes afknippen ten behoeve van de einddop.

Daarnaast is hij door de teflon coating zwart, wat mijn voorkeur heeft op DaFelt aangezien ik deze tot in de puntjes donker wil laten ogen.

Zoals je op de website van de fabrikant kunt lezen is de kabel 'voor getrokken'. Dit houdt in dat je na een aantal keren gebruiken niet hoeft na te stellen. Dat klopt, eenmaal goed afgesteld aan het begin hoef je de kabel zelf niet meer te tunen omdat hij is uitgetrokken. Mocht er later nog tuning nodig zijn, dan adviseer ik om dit te doen door de stelbouten die op de derailleurs aanwezig zijn.

De teflon coating zorgt ervoor dat de kabel soepel blijft glijden, ongeacht de weersomstandigheden. In principe vervang ik 1 keer per jaar (in het najaar) alle kabels en van het begin tot het eind, door weer en wind, blijft de kabel hetzelfde werken. Zorg er wel voor dat er geen vuil de buitenkabel in kan sluipen, dat zorgt altijd voor een stukje blokkade waardoor het soepel glijden zal afnemen. Dat geldt overigens voor álle combinaties. Goed afsluiten bij de versteller en derailleur (gebruik elektriciteits-tape) voorkomt al heel veel.

Door de teflon coating en het roestvrij staal zijn van de kabel zelf is de kans op roestvorming tot het minimum beperkt. Uiteraard zorgt het goed afsluiten van de buitenkabel ervoor dat er nauwelijks vocht bij kan komen, echter daarnaast heb je met deze kabel nog extra de zekerheid op geen roest en daardoor veel minder kans op breuk. In al die jaren heb ik nog nooit een plekje roest gezien, zelfs niet aan het uiteinde wat altijd bloot ligt aan de weersomstandigheden.

Kortom, een uitstekende kabel. Hij is zeker duurder dan andere kabels, maar in mijn ervaring is het dat zeker waard!

Nieuwsbrief
Geen artikel missen?
Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief. Het is gratis, je kunt je te allen tijde ervoor afmelden (en weer aanmelden), verschijnt 1x per 2 weken en bevat een selectie van nieuwe of aangepaste artikelen die geschikt genoeg zijn voor de nieuwsbrief.
Advertentie