Chris Kouwenhoven


Arena - Swedix Racing Goggle
Eigenschappen van dit product

Voor meer informatie over de eigenschappen van dit product verwijs ik naar de website van Arena

Voor mij zijn vooral de volgende eigenschappen van belang:
- Voordelig, deze brillen draag ik voornamelijk tijdens trainingen
- Makkelijk te verstellen
- Moet tegen een stootje kunnen als hij wordt meegenomen in de zwemtas.

Ervaring met dit product

De variant die ik heb aangeschaft komt met 2 soorten neusbruggen, een elastische en een touw variant. Daarnaast komt hij met een rond elastiek voor rond het hoofd in plaats van een platte.
In het verleden heb ik vaker dit soort brillen gehad en het in elkaar zetten ging dat ook prima. In de verpakking zit overigens een prima beschrijving, dus mocht je er geen ervaring mee hebben dan is die te raadplegen.

De eerste montage was met de elastische neusbrug. Dat is ook aan te raden voor als je later op het touwtje wilt overstappen omdat je op die manier de lengte goed kan bepalen. Als je dan later het touwtje gaat gebruiken, dan kun je het knoopje gelijk goed vastzetten.
Ik had de indruk dat de elastische neusbrug tijdens het zwemmen en met name tijdens het op- en afzetten wat ging verschuiven. Tijdens de eerste keer ermee zwemmen ga je uiteraard van alles stellen en komt er daardoor wat meer druk op de brug te staan. Ik verwacht dat als hij eenmaal goed zit en je er niet teveel mee rommelt hij ook wel zal blijven zitten. Daarnaast kun je natuurlijk de twee uiteindes aan elkaar zetten door middel van een knoopje, dan is de kans op ruimer gaan zitten (en dus water in je bril) een stuk minder.

De elastische neusbrug zat mij echter niet lekker. Het deel wat uitsteekt zit constant langs je neus en dat vond ik onplezierig.

Ik had in ieder geval wel de juiste breedte bepaald en kon bij de tweede montage (bij de 2e zwemtraining al) het touwtje gebruiken. Doordat ik het goed had opgemeten kan ik de neusbrug nu zonder draaien gebruiken. Mocht er met de tijd rek in komen, dan kan ik hem altijd nog opdraaien.

De hoofdband, de ronde elastiek variant, ben ik niet zo over te spreken. Ik vind hem niet gemakkelijk opzetten en heb het gevoel dat het meer glijdt dan een plat elastiek waardoor je hem tijdens de training continue moet plaatsen.

De glazen hebben een splitsing, waardoor je je hoofdhouding wel goed moet doen anders kun je niet goed naar voren kijken. Voor een optimale ligging is dat een prima inslijpmiddel en als dat een aandachtsgebied is, dan zou ik zeker deze bril daarvoor adviseren.
Nadeel voor deze splitsing is dat het de bodem ook een stuk dichterbij brengt en aangezien ik in mijn trainingsbad de bodem en de starand als referentiepunt gebruik voor het inzetten keerpunt ben ik al een paar keer de mist ingegaan waardoor ik veel te vroeg keerde. Dat is uiteraard een kwestie van wennen, maar als ik dan met wedstrijden weer de wedstrijdbril opzet moet ik meer wennen aan de vernieuwde blik.

Mijn conclusie tot nu toe is dat het een prima duurzame bril is met tal van verstelmogelijkheden, echter zal ik hem niet zo snel nog eens kopen.

Tips

Mocht je met deze 'zweedse brilletjes' nog niet bekend zijn, dan hierbij een aantal tips voor het goed monteren en afstellen:

- Gebruik eerst een flexibele neusbrug voor het meten van de lengte waarop de glazen uit elkaar moeten zitten. Desnoods pak je een oud elastiek van een zwembril of een postbode-elastiek. Knip de uiteinden dan goed schuin af, zodat je hem makkelijk door het oog van de lens kan steken.

- Mocht je alleen een touwtje hebben, hou hem dan in eerste instantie een paar millimeter te lang, zodat je door middel van de lenzen tegen elkaar in te draaien de brug korter kunt maken. Maak eerst de brug aan de lenzen vast en dan pas het elastiek rond het hoofd. Op die manier kun je de hoofdband niet gedraaid hebben en ben je er zeker van dat de neusbrug altijd het juiste aantal slagen is gedraaid.

- Als je na een tijdje de neusbrug met het touwtje moet inkorten, zorg er dan voor dat je de hoofdband even losmaakt, neusbrug afstelt en dan weer de hoofdband vastmaakt.

Links

- Arena Water Instinct, de maker van het product
- Wiggle, mijn leverancier van het productNieuwsbrief
Geen artikel missen?
Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief. Het is gratis, je kunt je te allen tijde ervoor afmelden (en weer aanmelden), verschijnt 1x per 2 weken en bevat een selectie van nieuwe of aangepaste artikelen die geschikt genoeg zijn voor de nieuwsbrief.
Advertentie