Chris Kouwenhoven


Tacx - Neo Smart T2800

13 mei 2017
Niet in mijn bezit deze smart trainer (rollerbank) maar in het bezit van mijn broer en ik mocht hem een keer uittesten.

Het apparaat is zwaar, hem zomaar even uit de verpakking halen, monteren en op zijn plaats zetten is haast een werkje voor zijn tweeën. Wel geeft het daarmee aan dat hij heel stabiel op de grond blijft staan en dat is zeker waar. Nu ben ik niet van het staan en daarmee vele honderden watts aan vermogen weg te willen trappen maar het gevoel zegt wel dat het met dit apparaat prima moet kunnen.

Het monteren is een fluitje van een cent, het was wel even zoeken naar de juiste extra ring voor de 10-speed cassette. De body is bedoeld voor een 11-speed, de meegeleverde ring voor adapteren naar 10-speed was voor de gebruikte fietsen niet de perfecte maat. Dit had moeten inhouden dat je steeds de derailleur moet bijstellen als je de fiets op de Tacx zet en vice-versa als een wiel wordt gemonteerd.

Optisch gezien vind ik het vreemd dat je geen achterwiel in de fiets hebt, maar wel op het voorwiel leunt. In mijn setup thuis is het juist andersom en voelt het meer natuurlijk aan. Mocht ik ooit in het bezit komen van een smart-trainer als deze, dan zal ik vrij snel een montagestandaard voor de voorvork maken. Ook om daarmee aan de voorkant wat meer ruimte te maken om een kast te plaatsen waar je je laptop/tablet op plaatst.

Het plaatsen van de Felt Da met zijn horizontale drop-outs had iets meer om handen dan het plaatsen van een fiets met verticale uitvalnaven. Kwestie van de uitvalnaaf even uit de tacx halen en dan wil het prima (zo doe ik dat normaal gesproken met mijn wielen ook)

Het fietsen is prima te noemen. Door het niet laten lopen van een band langs de rem is deze tacx significant stiller. Bij het ophogen van wattage gaat de rem meer zijn werk doen en hoor je hem iets meer. Wat we wel gemerkt hebben is dat je hem gaat 'ruiken' (nieuwigheid?)
In ieder geval een rollerbank waar je niet persé een hoofdtelefoon nodig hebt om je muziek erboven uit te kunnen laten komen.

13 november 2016 was tot nu toe de enige keer dat ik op dit apparaat heb gezeten, de ervaring is dus nog minimaal. Het is voor mij voorlopig niet zo dat hij op de wishlist terecht komt. Daarvoor is hij mij nog te prijzig (meer dan €1000,-) en voegt het niets toe aan de rollerbank die ik nu heb.

Links

- Tacx Neo Smart T2800, maker van het product.


Nieuwsbrief
Geen artikel missen?
Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief. Het is gratis, je kunt je te allen tijde ervoor afmelden (en weer aanmelden), verschijnt 1x per 2 weken en bevat een selectie van nieuwe of aangepaste artikelen die geschikt genoeg zijn voor de nieuwsbrief.
Advertentie