Chris Kouwenhoven


Triathlon - Cat 3 - Enschede

Begindatum: 2019-08-18
Begintijd: 10:30:00
Einddatum: 2019-08-18
Eindtijd: 14:00:00
Locatie: Rutbeek
Adres: Blikkersmaatweg
Postcode: 7546
Plaats: Enschede
Gemeente: Enschede
Provincie: Overijssel
Land: Nederland

Informatie

- Website Organisatie: Rutbeek Triathlon Enschede
- Deelnemers
- Start-tijd: 10.30 uur
- Start-nummer: 827
- Uitslagen: Overall (16e) ; Per Categorie (6e H40+) ; Met Tussentijden (16e)

Wedstrijdverslag

28 augustus 2019
Deze wedstrijd was bedoeld als zware training voor de Halve Triathlon van Vroomshoop en om te zien of de aanpassingen in de Mesocyclus een goede keuze was. De NK Halve Triathlon van Klazienaveen was vooral heel leerzaam en heb ik als "heel ver" ervaren.
Felix zou die dag ook starten en onze ervaring is inmiddels dat voor allebei de wedstrijd dat niet optimaal verloopt (teveel met elkaar bezig).

De wedstrijd zelf verliep ontzettend goed, wat dat betreft blijft het meehelpen om de verwachtingen laag te houden.
De start bij het zwemmen ging goed. Vooraan gestaan en direct op het startsein weg. Net als op het EK Standaard Triathlon in Weert had ik op het eerste stuk (tot en met de eerste gele boei) laatst van druk op de borst en ging het ademhalen moeizaam. Daardoor mistte ik de aansluiting met de kopgroep en moest ik het op de zevende positie vooral zelf doen. De korte zwemafstand wilde ik toch vlot afleggen en heb hem progressief succesvol kunnen opbouwen.
Uiteindelijk had ik in mijn Categorie de 2e en Overall de 7e zwemtijd. Een goed begin!

De wissel heb ik relatief rustig laten verlopen. Hobbelig bij de exit van het zwemmen en gras in en richting uitgang parc fermée. De wissel zelf ging goed en met een tijd 4e in Categorie en 12e Overall was dat ook nog goed genoeg vind ik.

Met het fietsen was het plan om in verhouding hard door te rijden. De belangrijkste aanpassing in de Mesocyclus was meer op snelheid fietsen, een iets hogere hartslag en dan een snelle overgang met een hoog looptempo tijdens de Brick trainingen.
Kortom, bijna net zo hard van start als op de Standard Distance en dan maar zien of dat 60 kilometer is vol te houden.
Naar mijn idee is dat prima gelukt. Een 7e in mijn Categorie en een 16e Overall geeft aan dat ik keurig op niveau in mijn klassement bezig was. De verschillen voor mij waren ook maar erg gering. Ook over de rondetijden ben ik erg tevreden. Op de laatste ronde na, waar ik bezig was met de overgang naar het lopen, zat er maar 31 seconden verschil tussen de snelste en langzaamste ronde.
Punt van aandacht voor de komende winter is wel dat ik de voorbouw van mijn fiets iets omhoog doe en wellicht weer mijn oude stuur moet gaan inzetten. De rug heeft veel moeite om de extreme aero houding lang vol te houden.
Samengevat ben ik erg tevreden over hoe het fietsen is gegaan. Na het fietsen lag ik 5e in mijn Categorie en 15e Overall

De tweede wissel ging ook goed. Bij het afstappen van de fiets voelde ik de onderrug en het duurde even voordat ik rechtop was. De handelingen in de wisselzone gingen vlot en goed en het lopen richting uitgang parc fermée deed ik behoedzaam (vanwege eerder genoemd hobbelig gras).

Dan toch altijd weer mijn grootste tegenstander, het looponderdeel. Hoe zal mijn handicap zich gedragen, ik had tenslotte met fietsen meer risico genomen. Ik had vantevoren 1 doel gesteld: Er zou niet moeten worden gewandeld (wat ik op de Halve in Klazienaveen helaas wel heb moeten doen). Kortom, aan het plan houden van de afgesproken hartslag en niet laten afleiden door alles wat er om mij heen gebeurd.
Het begin voelde goed aan. Beenritme goed, Hf direct in de gewenste range en overall voelde ik mij nog prima. 6 rondes stonden er op het programma. Na nog geen kilometer kwam ik om een bocht en kreeg waar ik bang voor was: onverhard terrein, erger nog.. een stukgereden zandpad. Nog geen honderd meter op dit pad schoot door mijn hoofd dat ik dit geen 6 rondes ging volhouden zonder hard door de enkel te gaan. Mijn herinnering aan een eerdere wedstrijd kwam ook direct boven. Na die wedstrijd had ik mij voorgenomen dat áls ik hier nog eens zou starten, ik dit gedeelte op blote voeten zou afleggen en aan het einde weer mijn schoenen zou aantrekken. Zover heb ik het niet laten komen. Ik volgde andere atleten die deels door het gras liepen (wat het niet veel beter maakte) en wanneer het wat meer aangestampt en vlakker leek, ben ik over gegaan naar het zandpad. De snelheid zakte met meer dan 2 kilometer per uur in en de overlevingsmodus ging aan. Na het eerste stuk zandpad kwam een bospad en vervolgens weer asfalt. Op deze stukken kon ik de snelheid weer verhogen en merkte zelfs dat ik mensen ging inhalen. Ik had mij dan ook voorgenomen om er een soort van interval van te maken, waarbij ik het zandpad als relatief rustmoment zag en de asfalt stukken met een iets hogere hartslag ging lopen.
Dat pakte goed uit! Zes ronden lang kon ik dat ritme aanhouden, maar een paar keer dat de enkel licht zwikte en het voelde prima aan. Niet hoeven te wandelen, sterker nog, dit was 1 van de snellere tijden boven de 10 kilomter die ik dit jaar heb laten zien.
En met een 6e in mijn Categorie en 20e Overall heb ik het helemaal niet slecht gedaan. De eerste ronde was veruit de snelste, maar tussen deze en de langzaamste zat net iets meer dan een minuut. Van een verval was verder geen sprake.

Uiteindelijk ben ik 6e in mijn categorie en 16e overall gefinished wat ik een prima uitslag vind.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.
Wees de eerste die een reactie achterlaat!

Reactie toevoegen

Titel:

Tekst:
Nieuwsbrief
Geen artikel missen?
Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief. Het is gratis, je kunt je te allen tijde ervoor afmelden (en weer aanmelden), verschijnt 1x per 2 weken en bevat een selectie van nieuwe of aangepaste artikelen die geschikt genoeg zijn voor de nieuwsbrief.
Advertentie