Chris Kouwenhoven


Garmin - Cadence Sensor 2

Eigenschappen van dit product

Voor alle eigenschappen van dit product verwijs ik naar de website van Garmin, maker van dit product.

De belangrijkste eigenschappen voor mij zijn:
- makkelijke setup
- te gebruiken op meerdere fietsen
- te gebruiken op meerdere devices (Zwift, Tacx, Smart Watch, Bike Computer)
- vanwege vorige punt ant+ en/of BlueTooth compatible

Ervaring met dit product

23 mei 2022
In de verpakking is naast de sensor zelf aanwezig: 3 rubberen banden in verschillende lengtes om de sensor aan de crank te bevestigen en handleidingen in diverse talen. De batterij was al voor ge-installeerd.

Na installatie (zie Set Up hieronder) getest middels de rollerbank (Tacx) in combinatie met Zwift. Sensor werd uitstekend gevonden en werkte direct optimaal. Daarna mijn devices Garmin Forerunner 935 en Garmin Edge 530 aangezet en ook daar werd de sensor herkend. Bovendien kon ik alle 3 de omgevingen tegelijk gebruiken met de sensor.

Kortom, aan al mijn verwachtingen werd voldaan. Ik kan hem met meerdere devices tegelijk gebruiken, werkt op alle devices die ik gebruik, uitwisselbaar van race naar tijdrit fiets en met een kwestie van rubber bandje los en vast maken supersnel te (de-)monteren.

Grote voordeel van deze sensor is bovendien dat het maar 1 sensor betreft en niet met bijvoorbeeld 2 magneetjes die langs elkaar heen gaan. Bij de laatst genoemde methode zit je altijd met de setup waarbij gelijke hoogte en onderlinge afstand van belang is.

Zoals gezegd was de batterij al voor gemonteerd, dus daar heb ik nog geen ervaring mee, zodra ik hem moet wisselen zal ik deze review bijwerken.

Reden van aanschaf van dit product

De Tacx Flux die ik als rollerbank gebruik heeft een ingebouwde cadansmeter, ik vermoed dat dit gebeurt op basis van druk via de ketting op de tandwielen achter waarbij de onregelmatig in de druk (verticale cranks leveren minste druk en bijna horizontale cranks de meeste) als frequentie gezien kan worden. Op zich een prima methode, echter heb ik gemerkt dat als je op souplesse aan het rijden bent er niet heel veel verschil in druk is en kreeg ik afwijkende waardes te zien. Dat ik gebruik maken van AeroCoach Oval tandblad voor zal daar ongetwijfeld ook mee te maken hebben (omdat het dode punt daarmee zoveel mogelijk wordt opgevangen).

Op zich zou bovenstaande voor mij nog niet zo'n probleem zijn, maar ik heb gemerkt dat het nodig is dat ik mijn cadans ga aanpassen. Waarbij ik voorheen regelmatig met 95-100 omwentelingen een triathlon fietsonderdeel deed ga ik nu meer richting de 90. Dat is een significante aanpassing en heeft dus ook goede meetwaardes nodig. Belangrijkste reden voor deze wijziging is dat uit diverse onderzoeken geconcludeerd lijkt te worden dat er een betere loopsplit gehaald kan worden als de loop-pas-frequentie dichter in de buurt ligt van de fiets-trap-frequentie. Aangezien mijn loopfrequentie ligt tussen de 85-90 kan ik een hoger rendement halen als ik fiets rond de 90 omwentelingen!

Set Up

Installatie super eenvoudig (zie tutorial in video)
1. Kwestie van bepalen op welke crank je de sensor wilt hebben
Ik heb ervoor gekozen om de non-drive side te gebruiken, vooral vanwege het gemak omdat je dan niet te maken hebt met tandwielen.

2. Vervolgens bepalen op welke positie van de crank je hem wilt hebben. Aangezien de sensor meet of hij rondjes maakt, maakt het dus niet uit of hij bovenaan (bij het pedaal) of onderaan (bij de bottom-bracket) bevestigd is.

3. Bepaal de lengte van de rubber band. Hier loop je wel tegen een uitroepteken aan. Hoewel er 3 verschillende lengtes zijn meegeleverd zijn er dus ook maar 3 waar je uit kunt kiezen. Mocht de band net te lang of te kort zijn zul je een concessie moeten doen. Óf het bandje zit heel strak en dus meer spanning en dus sneller kans op defect. Óf je kiest voor een langere band en schuift de sensor naar de meest dikke omvang van de crank zodat hij strak genoeg zit. Is dit helemaal niet mogelijk, dan kun je er altijd voor kiezen om een stukje foam of iets dergelijks tussen sensor en crank te doen om de juiste spanning te krijgen.

4. Installeer de sensor, introduceer hem op je verschillende devices (zie tutorial in video) en zorg ervoor dat tijdens het rondgaan de sensor niet je fiets of je schoenen raakt.


Nieuwsbrief
Geen artikel missen?
Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief. Het is gratis, je kunt je te allen tijde ervoor afmelden (en weer aanmelden), verschijnt 1x per 2 weken en bevat een selectie van nieuwe of aangepaste artikelen die geschikt genoeg zijn voor de nieuwsbrief.