Chris Kouwenhoven


Steenwijk34 - Overijsselse Merentocht

Begindatum: 2019-08-22
Begintijd: 09:15:00
Einddatum: 2019-08-25
Eindtijd: 14:00:00
Locatie: Overijsselse meren
Provincie: Overijssel
Land: Nederland

24 juni 2022
Van 22 tot en met 25 augustus hebben we met Steenwijk'34 200 kilometer in estafettevorm over de Overijssels meren gezwommen. De tocht is van oorsprong een schaatstocht, echter dat is nooit gelukt.

De Route

Steenwijk – Groot Verlaat – Halfweg – Scheerwolde – Einde Steenwijkerdiep – Muggenbeet – Giethoornse meer – Blokzijl – Vollenhove – Kadoelen – Vollenhove – Blokzijl – Giethoornse meer – Dwarsgracht – Giethoornse meer – Walengracht – Dwarsgracht – Cornelisgracht – Beulakerwijde – Blauwe hand – Ronduite – Beulakerwijde – Ronduite – Belterwijde – Boschwijde – Diepheufen – Belt-Schutsloot – Arembergergracht – Oostelijke wetering – Schulsloterwijde – Belterwijde – Beukersgracht – Schutsloot – Wanneperveen – Bovenwijde – Hoosjesgracht – Bovenboersevaart – Molengracht – Dorsgracht bij afgeknotte molen – Bovenwijde – Benedenstouwe – Stouwe – Noordse Stouwe – Thijssengracht – Giethoornsemeer – Valse trog – Roomsloot – Hamsgracht – Vaartsloot – 2e Bokvaart – Vaart van Ienstra – Nieuwevaart – Heer van Diezenvaart – Kalenberg – Ossenzijl – Ossenzijlersloot – Kuinre – Linde – Driewegsluis – Linde – Oldemarkt – Mallegat – Driewegsluis – Linde – Ossenzijl – Kanaal Steenwijk-Ossenzijl – Steenwijkerdiep – Steenwijk

Voorbereiding

Een tocht als deze vergt veel voorbereiding en het projectteam heeft zich daar ontzettend goed voor ingezet. 28 februari 2019 was de eerste informatieavond waar de nodige afspraken zijn gemaakt, een trainingskamp werd gepland en een fotosessie werd gehouden van de deelnemers.

Er werd ook een sponsor gevonden die ons van wetsuits en zwemschoenen ging voorzien, waarbij er nog een kleine bijdrage werd gevraagd aan de deelnemer. De tocht ging niet over alleen maar prachtig zwemwater, grachten, poldersloten, stukje door natuurgebied waar je van alles kan tegenkomen zoals boomstronken, stenen, ondieptes enzovoort.
Passessies voor deze spullen werd gepland halverwege maart 2019

In het weekend van 22-23 juni 2019 zijn we op een trainingskamp geweest zodat we ook een keer in het donker kunnen zwemmen. Midden in de nacht het bed uit en dan richting zwemwater. Altijd goed om weer eens een keer vantevoren mee te maken. Locatie was uiteraard vaag, een eiland ergens in de Kleine Beulakerwijde.

Een week voor de daadwerkelijke tocht nog een informatie bijeenkomst om de laatste punten op de i door te nemen en dan was het tijd om te mogen starten.

De tocht

Donderdagochtend 22 augustus 2019 was het dan zover. Vroeg in de ochtend ben ik naar Steenwijk, het Steenwijkerdiep gebracht waar een gezamenlijke start zou plaatsvinden. Omkleden konden we bij de plaatselijke middenstand, prima geregeld!
Foto van het (bijna hele) zwemteam, laatste instructies, individuele goodiebag en uiteraard de nodige zenuwen, grapjes en vooral heel veel zin.
Niet het hele team kon aanwezig zijn, omdat de groep die de volgende stint gingen zwemmen al richting locatie was voor de overname (het was tenslotte een estafette).

Met een officieel startschot ging de tocht van start en vanaf dat moment was een geoliede machine die ging lopen.
Een chef-de-mission was 24 uur per dag aanwezig en eerste contactpersoon.
Een omgebouwde rondvaartboot voer het allergrootste deel (waar de bodem diep genoeg was) mee. Aan boord gelegenheid om om te kleden, eten, drinken, hoekje waar je even kan liggen, fysiotherapeut voor eventuele massage en uiteraard clubgenoten waar je de stint mee ging zwemmen.

Middels een uitgebreidt zwemschema wist je precies wanneer je aan de beurt was. Tevens waar je moest klaarstaan om aan boord te gaan en waar de vorige groep van boord gaat. Auto's reden je dan heen en weer naar het zwembad in Steenwijk. Van en naar het zwembad moest je uiteraard zelf organiseren.
Het tijdschema was niet alleen voor de zwemmers zelf. Afspraken om bruggen en sluizen te bedienen (ook 's nachts), op afgesproken tijdstip door een stuk natuurgebied mogen.

Aangezien de rondvaartboot ook als taak had om de vorige groep van boord te laten gaan en de nieuwe groep op te halen, waren er 2 fluistersloepen aanwezig. Continu 1 bij de zwemmer in de buurt. Gelukkig werd er gebruik gemaakt van een elektrische, zodat de zwemmer niet in de buurt van uitlaatgassen zwom en uiteraard is dit een stuk stiller.
Tevens werd deze gebruikt voor navigatie, vooral handig als er een groot meer moest worden overgestoken, waarbij het spotten toch wat lastiger is (vooral 's nachts).

Overnemen van zwemmer op zwemmer gebeurde middels een high-five. Dit ritueel werd uiteraard hier en daar uitgebreidt met een stevige knuffel of even een stukje samen opzwemmen.

Tijdens het zwemmen was wetsuit en zwemschoenen verplicht. Niet alleen vanwege de warmte, maar vooral vanwege de veilighed. Ondiepe wateren kunnen de nodige schuurplekken opleveren.

Stint 1 - Donderdag 22 augustus 10.00 uur

De eerste stint was met de hele groep, de bedoeling was dat iedereen sowieso een half uur ging zwemmen, zodat we buiten de haven waren als groep. Vervolgens kon je kiezen om aan boord te klimmen of nog even verder wilde zwemmen. Ik heb ervoor gekozen om door te zwemmen en bij de reguliere wissel uit het water te gaan.
Het wetsuit zat prima, geen officieel wedstrijdpak maar trekt makkelijk aan en uit en je blijft warm en dat was de voornaamste functie. Zwemschoenen is even wennen. Ik maakte de fout om de pijpen van het wetsuit in de schoenen te doen, daardoor stroomt water de schoenen in.
Ontzettend tof om zo de tocht te starten, ik had het niet willen missen.

Stint 2 - Vrijdag 23 augustus 01.40 uur

Mijn eerste officiele stint was gelijk een nachtsessie en ook nog de Beulakerwijde oversteken.
Wat een prachtige sessie was het. Er stond heel veel maan, vlak water, ongelooflijk stil en rustig, wat een belevenis.
Ik had er wel voor gekozen om alleen de stint van een half uur te zwemmen, omdat ik later op de dag nog een keer mocht en uiteraard de komende dagen nog mocht starten. Nachtrust is dan, zeker in het begin, belangrijk om aan te blijven denken hoe tof het ook is!

Stint 3.1 - Vrijdag 23 augustus 17.30 uur

Deze stint is in 2 delen, want ik mocht onderweg een stempel laten zetten!
Op de rondvaartboot hadden we een grote stempelkaart en op afgesproken plekken stond een stempelpost waar een officiele indruk werd achtergelaten.
Tevens was deze plaats bestemd om wat spullen te wisselen, volk in en uit te laten, fotomomenten en interviews. Kortom een geplande wat langere stop.

Stint 3.2 - Vrijdag 23 augustus 17.30 uur

Na het stempelen mocht ik doorzwemmen en omdat we door een stukje veengebied gingen waar het lastig varen was moest ik wat verder doorzwemmen voordat de wissel kon plaatsvinden. Geen probleem uiteraard, ik vind het heerlijk om zo door de natuur heen te zwemmen.
Dit gedeelte was ook prima avontuurlijk, rietkragen, vogels, ondieptes.

Stint 4 - 24 augustus 09.00 uur

Deze keer een stint door wat breder water en langs huizen en aangemeerde boten. Ontzettend leuk om de reacties te horen, mensen die zwaaien en een aanmoediging roepen.

Stint 5 - 24 augustus 11.30 uur

2e stint van deze dag en redelijk vlot vlak achter de vorige. Ook hier mocht ik een stempel halen. Dit keer zoals het hoort. Aanzwemmen, stempel laten zetten, even het bord omhoog voor het fotomoment en dan direct weer door.
Hele leuke omgeving om te zwemmen en de overname naar de volgende zwemmer ging middels een vliegende start uit de sloep.

Stint 6 - 25 augustus 09.00 uur

De laatste officiele stint en wat is er dan leuker om dat te doen met Giethoorn als eindpunt. Normaal gesproken vol met toeristen, dat bleef nu een beetje uit. Wat leuk is aan Giethoorn is het varen met een bootje door de smalle wateren. Zwemmen daarentegen is het tegenovergestelde. Heel erg ondiep, sommige stukken moest je even wandelen omdat zwemmen niet meer ging. Ik moest dit keer een dubbele stint draaien, wat ik eigenlijk helemaal niet erg vond. Ik vond het zelfs jammer dat dit de laatste stint was, ik had het namelijk heel erg naar mijn zin!

Stint 7 - 25 augustus 13.30 uur

De finish van het evenement was rond 14.00 gepland in de haven. Aangezien de nachtploeg keurig op schema lag en we ruime marge voor de finish hadden aangehouden, was het even wachten voordat we de laatste kilometer gezamenlijk zouden zwemmen.
Een hoop lol, veel ontlading, misschien hier en daar zelfs opluchting, de nodige high-fives en uiteraard wat tranen.
Laatste meters in de haven waren magisch, het onthaal heer hartelijk, toespraak een formaliteit en dan was het tijd om op te ruimen en richting huis te gaan. 's Avonds hebben we het afgesloten met een hele gezellige barbecue.

In de media

- Officiele pagina bij Steenwijk'34
- Foto's door RTV Oost
- RTV Oost - De eerste stempel is binnen! Zwemmers Overijsselse Merentocht voortvarend van start
- RTV Oost - Primeur Overijsselse Merentocht: dag en nacht zwemmen voor het goede doel
- RTV Oost - Expeditie Oost: 200 kilometer zwemmen voor het goede doel tijdens de Overijsselse Merentocht
- RTV Oost - In beeld: Overijsselse Merentocht 2019


Nieuwsbrief
Geen artikel missen?
Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief. Het is gratis, je kunt je te allen tijde ervoor afmelden (en weer aanmelden), verschijnt 1x per 2 weken en bevat een selectie van nieuwe of aangepaste artikelen die geschikt genoeg zijn voor de nieuwsbrief.
Advertentie