Chris Kouwenhoven


NK Open Water Zwemmen

Begindatum: 2023-09-08
Begintijd: 18:40:00
Einddatum: 2023-09-08
Eindtijd: 19:25:00
Locatie: Biesbosch MuseumEiland
Adres: De Hilweg
Huisnummer: 2
Postcode: 4251 MT
Plaats: Werkendam
Gemeente: Altena
Provincie: Noord-Brabant
Land: Nederland

- KNZB Webkalender (Programma & Uitslagen)
- LiveTiming, Inschrijflijst
- Website organisatie
- baanlengte: 500 meter
- inzwemmen: 15.30 uur
- jury: 15.30 uur
- aanvang: 16.30 uur
- Programma: 7
- Startnummer: 392
- Chipnummers: Huur TH14409 ; GS13242
- Start-tijd: 18.40 uur
- Uitslag (zie 50+)

Verslag 11 september 2023
Vrijdagmorgen op tijd vertrokken richting de Biesbosch. Dit doe ik om meerdere redenen: vermijden van drukte op de weg, rekening houden met de temperatuur, rekening houden met pech onderweg en wellicht het meest fijne: zorgen voor een goede parkeerplek en dan vooral voor het weer goed weg kunnen rijden. Ik zou alleen op de wedstrijddag zelf op locatie zijn, wel had ik voor de zekerheid een slaapzak meegenomen. Mocht de vermoeidheid te groot zijn om terug te kunnen rijden dan kan ik altijd veilig ergens de nacht doorbrengen. Zoals gepland is de reis goed verlopen en vooral de laatste paar kilometers als je het natuurgebied in rijdt is indrukwekkend. Prachtige natuur, rust, heerlijk. Parkeerplek was snel gevonden en dan begint het ter plaatse ritueel. Zorgen dat je het inschrijfgebeuren hebt, eten, drinken, rusten en op tijd omkleden.

Vervolgens de race. Plan was eigenlijk heel simpel, beter doen dan vorig jaar. Op mijn debuut toen had ik brons, ik had mijzelf beloofd om in de afgelopen zomerperiode gerichter te trainen op en voor deze afstand en de tijden die ik op de tussendoor wedstrijden liet zien waren goed. Tegenstand om de medailles was hetzelfde als vorig jaar en het vergelijk met deze atleten in afgelopen wedstrijden liet zien dat ik op weg was om voor zilver te kunnen strijden (Goud is toch nog een stap te ver).
Strijdplan was ook simpel, zorgen dat ik zo lang mogelijk met de kopgroep mee kan, vertrouwen op mijn tempo-duurvermogen in de middelste twee kilometer en zorgen voor een goede motivatie voor de laatste 200 meter.
Tot 500 meter uitstekend geslaagd, ik ronde de keerboei achteraan de kopgroep en was mee! Tactiek die dag had wel een kleine aanpassing, want door de stroming werd het plan om vooral de terugweg ervoor te zorgen dat ik in de voeten ging liggen om zodoende energie te besparen. Hmm, daar moet ik de volgende wel voor zorgen. De terugweg met stroming tegen vergat ik vaak genoeg te kijken, dreef te ver af en mistte de aansluiting. Vanaf dat moment lag ik alleen want ook achter mij was een behoorlijk gat en kwam er niemand in de midden 2000(m) langs mij heen. Op dat moment is het schakelen. Zorgen dat ik het ritme lang met de stroming mee hou en verkort met stroming tegen en zorgen dat elke slag raak blijft. Mocht er iemand langszij komen dan kan ik in de voeten gaan liggen en eigenlijk is het hopen op zo'n moment dat ik qua klassering al goed lig.
Restant van de wedstrijd liep vervolgens via strijdplan en ik besloot ook de laatste 200 meter nog vol door te zwemmen, altijd een goede training mocht het voor de wedstrijd zelf niets opleveren.
Bij het uit het water klimmen na de finish kon ik niet zo snel zien waar de concurrentie was, maar eenmaal op de aanlegsteiger keek ik achterom en zag dat ik 1 medaillekandidaat in ieder geval achter mij had. Mocht er niemand alsnog langs geglipt zijn (je weet maar nooit, het blijft een wedstrijd waar je naartoe kan pieken) dan lijkt het erop dat ik zilver had. Ik kon het niet laten om even licht mijn vuist te ballen...

Kopje kippenbouillon erin, halve bidon water, afdrogen, wedstrijdbroek uit en lekker kletsen met andere atleten. Ondertussen natuurlijk wachten op de uitslag en hoe leuk is het dan om te constateren dat het plan heeft gewerkt. Niet alleen van de wedstrijddag zelf maar ook de hele aanloop vanaf het eerste moment dat ik dit jaar een open water training kon doen.
Klopt, het is dit keer geen goud, maar ik ben wel heel blij met deze zilveren medaille. Voor mij heeft hij een proces-gouden-randje!


Nieuwsbrief
Geen artikel missen?
Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief. Het is gratis, je kunt je te allen tijde ervoor afmelden (en weer aanmelden), verschijnt 1x per 2 weken en bevat een selectie van nieuwe of aangepaste artikelen die geschikt genoeg zijn voor de nieuwsbrief.