Chris Kouwenhoven


NK Wetsuit Winter Zwemmen

Begindatum: 2024-01-14
Begintijd: 11:00:00
Einddatum: 2024-01-14
Eindtijd: 14:00:00
Locatie: Zwembad De Waterdam
Adres: Harlingenlaan
Huisnummer: 25
Postcode: 1131 JP
Plaats: Volendam
Gemeente: Edam-Volendam
Provincie: Noord-Holland
Land: Nederland

- Website organisatie (Programma)
- Inschrijflijst
- LiveTiming
- baanlengte: 50 meter
- aantal banen: 8
- inzwemmen / uitzwemmen: ja, baan 8
- Uitslagen

Serie 1: 1000(m) vrije slag

Baan: 3
Start-tijd: 11.00 uur

Serie 4: 2000(m) vrije slag

Baan: 3
Start-tijd: 13.00

Verslag

15 januari 2024
Gisteren mee gedaan aan het NK Wetsuit Winter Zwemmen en gestart op zowel de 1000 meter vrije slag ('s ochtends) en de 2000 meter vrije slag ('s middags) en op beide afstanden Nederlands Kampioen geworden!

Na de laatste open water wedstrijd had ik het plan om zo lang mogelijk door te zwemmen in het open water, gewoon omdat het zo lekker is. Dit event kwam toen ook op het pad en ik vond het een mooie stok achter de deur om door te blijven trainen ook als het kouder zou gaan worden. Dat ging prima. Weliswaar ging ik van 2x per week terug naar 1x per week, echter was dat genoeg om aan de kou gewend te blijven.
Na een paar keer geswitched te hebben en ge-experimenteerd met de kleding (wetsuit in combinatie met schoenten, handschoenen en cap) de goede combinatie gevonden en daar heb ik ook de 2 starts mee gezwommen.

De opkomst was helaas niet heel groot, de watertemperatuur zelfs officieel bestempeld als ijszwemmen met 4,5 graden en het zwembadwater was prachtig schoon. Inderdaad, een 50 meter zwembad, wel schoongehouden door het filter maar niet verwarmd. Dit levert een uitstekende omgeving op om gecontroleerd dit kampioenschap te organiseren. Tijdwaarneming door middel van MyLaps (aan de enkel dit keer) dus ook geldig als officiele tijdregistratie.

Aangezien er maar 1 serie was voor de 1000 meter en ik nog een tweede start had was mijn tactiek vooral om eventuele tegenstanders in de gaten te houden. Eindtijd vind ik op zo'n moment niet van belang (sowieso niet als het gaat om titels). Daarnaast kun je door de kou niet verwachten dat je in de buurt van persoonlijke records kom. Deze tactiek werkte prima en zo kon ik toch redelijk eenvoudig naar de eerste titel van de dag zwemmen.

Na de finish snel het wetsuit uit, afspoelen en ophangen (mocht gelukkig in de machinekamer) in de hoop dat het zo droog mogelijk was om weer aan te trekken voor de tweede start. Wetsuit aantrekken gaat al niet heel snel en als het nat is gaat het nog lastiger.
Nog wat eten tussendoor en vooral ook drinken (energy-drank), want de afstanden zijn misschien niet heel ver maar door de kou verbrand je toch de nodige energie extra.

Bij de tweede afstand waren er 2 series en ik mocht in de tweede serie starten. Goed de kans om even in te schatten wat er gezwommen ging worden en ik besloot coach Felix toch even het rondebord erbij te laten pakken en de 100-meter tijden door te laten geven. Met de kilometer had ik gemerkt dat coördinatie toch wat afneemt en ook de zwemsnelheid. Ik kon dus niet geheel op het gevoel vertrouwen en kon de feedback langs de kant goed gebruiken. Deze start ging wat dat betreft ook prima. Ik hoefde niet op tegenstanders te letten, gewoon zorgen dat ik de split-tijden haalde en dan kwam het wel goed wat dus resulteerde in de tweede NK titel van dag.

Jammer van de matige opkomst, wel heb ik het ontzettend naar mijn zin gehad met een leuke groep zwemmers en een prima organisatie.
Ik ben in ieder geval voornemens om de komende maanden gewoon door te zwemmen in het openwater, eerst verder met 1x in de week en als de temperatuur gaat stijgen zal ik uiteraard vaker gaan en ik hoop daarmee relatief snel richting de 10km te kunnen gaan werken.

In de media

- Bikkels zwemmen een wedstrijd in koud Volendams zwembadwater (Noordhollands Dagblad)
- ZPV De Grunte
- Kouwenhoven wint 2 titels bij NK Wetsuit Zwemmen (de toren)


Nieuwsbrief
Geen artikel missen?
Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief. Het is gratis, je kunt je te allen tijde ervoor afmelden (en weer aanmelden), verschijnt 1x per 2 weken en bevat een selectie van nieuwe of aangepaste artikelen die geschikt genoeg zijn voor de nieuwsbrief.