Chris Kouwenhoven


To Shave or not to shave


Scheren of niet scheren. Dat is in dit artikel de vraag.

Wielrenners scheren hun benen, schakers en dammers doen dit niet (althans, niet voor hun sport...). Er moet dus een achterliggende reden voor zijn.
Als je rondvraagt in het parc fermée, dan lopen de meningen uiteen en naast de meningen loopt ook uiteen wát er dan allemaal geschoren wordt. Een greep hieruit:
- Jazeker, ik scheer en ik scheer alles
- Jawel, alleen mijn benen
- Nee hoor, ik scheer niets, allemaal flauwekul
- Ik scheer alleen als ik naar de masseur toe ga
- Tuurlijk, dat staat toch sexy!

Narcisme

Ok, 1 van de antwoorden heeft dus sterk te maken met narcisme, althans zo lijkt het. Wordt het echt gedaan vanuit het oogpunt van een narcist zijn?

Ik denk dat daar zeker een kern van waarheid in zit. Een triathleet is een allround sporter, daardoor ziet deze er over het hele lichaam goed uit qua spierstructuur en tonus en dat komt helemaal tot zijn recht op een gladgeschoren en wellicht iets gebruind oppervlak.

Massage

Een ander antwoord is weer gericht op het geschoren zijn ten behoeve van massage. Het klopt inderdaad dat het voor een masseur prettiger en efficienter is om een geschoren oppervlak te masseren. Voor het effect van de massage is het daarom een goede reden, ook als dat slechts voor een indirect effect is.

Aerodynamica

En dan wellicht de meest belangrijke vraag. Is het scheren ook snelheidsverhogend?
En als het snelheidsverhogend is, welke oppervlakken dienen dan geschoren te worden?

Ik heb eens rondgekeken en vond een aantal interessante en voor zichzelf sprekende video's.

Scheren van je baard m/v

Scheren van je benen

Scheren van je armen

Conclusie

Gebaseerd op mijn ervaringen en de testen uit de Win Tunnel moet ik concluderen dat het scheren van oppervlaktes wisselend is.

Uiteraard is het bepalen óf en wát je dan allemaal wilt scheren, is natuurlijk voor jezelf. Mocht je een concurrent van mij zijn, dan raad ik het uiteraard sterk af ;-)

Zelf scheer ik al jaren zowat alles. Alleen in de schaamstreek is nog een toefje te vinden en verder tijdens de wedstrijdperiode gaat alles er wekelijks af. Naast dat het een aerodynamisch voordeel heeft, heeft het ook een functioneel effect voor mij omdat het smeren van bijvoorbeeld zonnebrand of een andere vloeistof makkelijker gaat en naar mijn idee ook beter intrekt en zijn werk doet.

Uiteraard ben ik benieuwd naar jullie reacties en ervaringen!

Reacties

Er zijn nog geen reacties.
Wees de eerste die een reactie achterlaat!

Reactie toevoegen

Titel:

Tekst:
Nieuwsbrief
Geen artikel missen?
Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief. Het is gratis, je kunt je te allen tijde ervoor afmelden (en weer aanmelden), verschijnt 1x per 2 weken en bevat een selectie van nieuwe of aangepaste artikelen die geschikt genoeg zijn voor de nieuwsbrief.