Chris Kouwenhoven


Dion Triathlon Hardenberg

Begindatum: 2016-08-27
Begintijd: 14:00:00
Einddatum: 2016-08-27
Eindtijd: 15:10:00
Locatie: aan de rand van Hardenberg
Adres: Parkweg
Huisnummer: 42
Postcode: 7772 XT
Plaats: Hardenberg
Gemeente: Hardenberg
Provincie: Overijssel
Land: Nederland

Informatie

- Website organisatie
- Deelnemers
- Startnummer: 177 (blauwe kaders) met blauwe badmuts.
- Uitslag Overall: 7e plaats
- Uitslag Categorie Heren 40+: 2e plaats

Update 1 juli 2016

Gisteren bereikte mij een mail, dat de wedstrijd is verplaatst naar 27 augustus

Beste deelnemer,
In verband met het stijgende water en de sterke stroming in De Vecht hebben wij in overleg met Waterschap Vechtstromen besloten om de Dion Triathlon te verplaatsen naar 27 augustus. Het is onverantwoord om te zwemmen in De Vecht.
In overleg met de Nederlandse Triathlon Bond en de hoofdsponsor Dion Groep B.V. is de nieuwe datum van 27 augustus vastgesteld.

Verslag

Dit verslag is geschreven een dag later, 28 augustus 2016.

Na van de week een paar ochtenden met een vermoeide/zere rug opgestaan begon ik redelijk aan de wedstrijd-dag. De rug voelde nog niet helemaal 100%, echter zeker niet dusdanig dat er twijfel was om te gaan starten.

Deze wedstrijd had verder geen enkele vorm van druk, ook niet door mijzelf opgelegd en dat geeft mij dan wel de nodige rust om er ontspannen in te gaan stappen en mij niet te gaan storen aan kleine tegenslagen.

Vrijdag de spullen al in orde gemaakt en zaterdag de auto ingepakt en zijn we mooi op tijd richting Hardenberg vertrokken. Nette parkeerplaats voor de triathleten en daar het besluit genomen gewoon met dicht achterwiel te gaan starten, ondanks de behoorlijke wind. De inschatting van het fiets-parcours was dusdanig dat de wind nog wel eens gunstig zou kunnen staan (lees: niet teveel zijwind). Voor wat betreft het zwemmen had ik eigenlijk al besloten om zonder wetsuit te gaan zwemmen. Zeker op een 500(m) kan ik dan beter mijn lange slag kwijt en het water zou van een prima temperatuur zijn, bijna 22 graden Celsius.
Voor de zekerheid wel de wetsuit in de wedstrijd-tas laten zitten, in de wisselzone maar het definitieve besluit nemen.

Na het controleren richting de wisselzone gelopen. Door het centrum heen was deze prima bereikbaar.

Vooraf aan de wedstrijd

Prima wisselzone. Tussen het water en het fiets-loop parcours gelegen met uitstekende gescheiden in- en uitgangen en perfect in de richting van hoe de stroom zou verlopen.
Weliswaar op het gras en dus oneffen, maar goed, dat was zeker gezien in de rest van de perfecte organisatie een kleinigheid

Fiets opgehangen, spullen klaar gelegd, wissel routes gelopen. Kortom, het normale wisselzone ritueel gedaan en daar kregen we ook te horen dat het zwemmen met wedstrijd voor onze series verboden was. Mooi, het definitieve besluit wordt voor je genomen, altijd goed.

Alles keurig volgens plan gedaan, vocht en energie vooraad op peil. 2 gels bij gestoken voor het geval dat en helemaal klaar voor het starten. De zin begon er ook in te komen en besloten om vandaag er een goede stabiele wedstrijd van te maken en mij vooral op de hartslag te focussen en onder de omslagpunten te blijven.

In de briefing werd ons nog de laatste informatie doorgegeven en daarna mochten we gaan inzwemmen.

Zwemmen

Bij het inzwemmen de navigatie gedaan, want er zat een curve in het zwemparcours. Eerste deel richting de steiger, vervolgens naar de keerboei en dan langs de lijn weer terug en het laatste stukje naar de uitgang.

Het startdeel was breed genoeg om allen naast elkaar te liggen. Wel was het in mijn stukje druk, logisch natuurlijk want er waren er meer die de ideale lijn wilde zwemmen.
Bij de serie voor ons gekeken hoe de startprocedure in zijn werk zou gaan. Laatste call was 30 seconden voor de toeter, dat werd dus meetellen en de toeterhand in de gaten houden wanneer deze zich ging strekken. Mooi in het startschot weg en zoals gewoonlijk gaat iedereen hard af. Ik bleef de eerste 50 meter in de lijn met mijn buren en besloot daarna de eerste versnelling toe te passen. Dat schepte direct de nodige ruimte en na de versnelling leek ik 2e te liggen op een seconde of 10. Vervolgens in de goede slag gaan liggen tot de boei was gerond en ik even terug kon kijken waar de rest van het veld lag. Het gat met de voorste schatte ik op 15 seconden en besloot een 2e versnelling te plaatsen. Die ging aardig. Het gat achter mij werd groter en het gat met de voorste een seconde of 4 kleiner.

Als 2e het water uitgekropen en mij richting de fiets begeven. Erg tevreden gevoel over het zwemmen gehouden en hoopte - bij het door de wisselzone heen lopen - dat het fietsen ook zo lekker zou aanvoelen.

Wissel Zwemmen - Fietsen

Fiets stond nog waar en hoe ik hem geparkeerd had. Startnummer om, schoenen aan, helm op, bril op en lopen naar de uitgang. Het voelde als een snelle wissel en elke handeling ging ook vlot genoeg achter elkaar. Wellicht moet ik toch eens gaan kijken voor een startnummerband die ik kan omklikken of werkt met klittenband in plaats van moet instappen, daar laat ik toch nog wat tijd liggen.

Het lopen over het gras ging prima, geen last van het linkerbeen en door de enkel heen gaan. Wel was de opgang naar het dijkje met een mat over ijzeren rijbanen heen wat glad voor de schoenplaatjes en had wat moeite om omhoog te gaan.
Ik was als eerste over de tijdregistratie mat heen, maar werd net voor de opstapbalk toch voorbij gegaan. Deze atleet besloot zijn schoenen op de fiets aan te trekken, hmmm, misschien moet ik mij daar eens in gaan verdiepen en op gaan trainen. Zeker met mijn eeuwige blessure kan dat tijdwinst gaan opleveren. Tenslotte doe ik dat bij de 2e wissel ook en heb daar nooit problemen.

Fietsen

Het eerste stuk van het parcours zou wat technisch zijn met lopers en terugkerende fietsers en wat krappe bochten. Daarom gekozen om behoudend te beginnen en daarna gas te geven. Slok drinken, eerste deel doorkomen en vervolgens gas geven. Vrij vlot had de voorste een gaatje getrokken en ik mezelf de opdracht gegeven om de motor te blijven zien maar wel onder het omslagpunt van het fietsen te blijven (Hf 164-167). Vrij vlot hikte de Hf al op 166 en moest ik zien hoe het gaatje toch wat groter werd. Jammer, dat werd waarschijnlijk niet ernaar toe rijden in het tweede gedeelte.

Dan maar focussen op de hartslag en proberen een mooi verzet te draaien. Dat ging prima. Op tijd geschakeld, niet geneigd om door te blijven gaan (op kracht) op een verzet waar ik eigenlijk op dat moment niets op te zoeken had.
Regelmatig de bidon erbij gepakt. Het was een warme dag, ik móest de bidon leeg hebben na het fietsen en veel op de omstandigheden letten. Waar komt de wind vandaan, welke kant van het wegdek rolt het lekkerst en vooral goed in de tijdrithouding blijven liggen.
Het parcours leende zich daar ideaal voor, alleen de bochten ben ik gaan zitten en verder alleen gelegen. Wel schoot even door mijn hoofd heen of dit wel goed zou blijven gaan met de opgespeelde rug aan het eind van de week en besloten om na de bocht toch even de rug op te rekken om de druk eraf te halen.

Prima fietsparcours heeft de organisatie neergelegd, hele duidelijke bewegwijzering. Keurig verkeersluw en vrijwilligers op alle hoeken en passages. Er was zelfs nagedacht over een afwijkende heen en terug route (zoveel mogelijk) om tegenliggers tot het minimum te beperken.
Al met al dus erg tevreden over hoe het fietsen ging.

Wissel Fietsen - Lopen

Het laatste deel van het fietsen zeer overzichtelijk dus ruim op tijd bekend wanneer de voeten uit de schoenen mochten. Ben eerder dan gebruikelijk omhoog gekomen om de rug te ontlasten zodat ik daar met lopen hopelijk geen last van ging krijgen. Bidon op de laatste paar kilometer moeten leegdrinken, die was toch minder leeg dan had gemoeten. Uiteindelijk op een slok na toch gelukt. Ik ging daar met lopen dan maar gemak van hebben dacht ik zo.

Wisselen zelf ging prima. Ook hier een uitstekende doorstroming van atleten. Fiets ophangen, helm en bril af, loopschoenen aan en wegwezen.
Ik had een bidon klaar gezet om mee te nemen op het eerste deel van het lopen, alwaar ik deze in de berm in de buurt van de supporters kon deponeren. Een aantal slokken eruit genomen (water was warm geworden) en de rest over mij heen gegoten voor wat externe afkoeling. Voor zover dat gaat met warm water natuurlijk.
Omdat ik vlak voor de wissel nog veel had gedronken vond ik dat wel een goede strategie.

Lopen

Na de bidon gedeponeerd te hebben geprobeerd zo snel mogelijk in het loopritme te komen. Opdracht was om een stabiel lopen te laten zien en onder het omslagpunt lopen te blijven (Hf 174).
Het lopen voelde prima aan, veel beter dan bij het NK en ik wilde wel eens kijken of ik de 2e plek overall (waar ik na het fietsen op lag) kon vasthouden. Besloten om niet achterom te kijken, maar als ik zou worden ingehaald, te kijken of het een blauw startnummer was en of het tempo eventueel te volgen zou zijn. Inschatten van leeftijdscategorie is erg lastig, dat zou ik aan het eind wel zien.

Het eerste stuk tegen de wind in voelde weliswaar zwaar, maar ik werd nog niet ingehaald en haalde zelfs andere atleten in. Weliswaar van de andere serie, maar goed, de ervaring met andere wedstrijden (inmiddels moet je jezelf wel kennen dacht ik zo) leerde mij dat ik het lang niet slecht deed.
Op de terugweg wind mee en daar maakte ik de enige fout van de dag. Ik was in de vooronderstelling dat er maar 1 ronde hoefde te worden gelopen en naar de totaalafstand afgelegd op mijn horloge leek dat ook te kloppen. Ik besloot dus om de versnelling in te zetten. Dat ging heel goed en kon ik ook aanhouden tot waar ik dacht dat het finish-stuk zou beginnen. Helaas bleek daar inderdaad de finish al te liggen en ik nog een 2e ronde moest. Even teleurgesteld, maar niet voor lang. Ik lag tenslotte nog 2e overall, rondje liep lekker en dus 2e ronde maar door. Versnelling was toch wat teveel geweest en tegenwind 2e ronde liep te zwaar. Werd inmiddels ook ingehaald en het tempo was dusdanig te hoog daarvan dat ik niet wilde aanklampen. Hf was inmiddels boven omslagpunt geraakt en ik wilde niet gaan inzinken en nog meer plaatsen verliezen.
Terugweg met wind mee kon ik de snelheid weer een beetje oppakken, dat viel mij dan wel weer mee.
Alles bij elkaar geeft het lopen van vandaag wel weer vertrouwen, dat het weer aan het groeien is. Ik ben er nog niet, maar het geeft wel weer hoop en vertrouwen naar volgend jaar toe.

Na de finish

En dan begint het grote wachten. Er zouden meerdere series zijn waarbij de uitslag op 1 hoop werd gegooid en dan met 2 categoriën een prijs uitreiking. Bij wat ik zag over de finish leek het wel mogelijk te zijn om podium in mijn categorie te hebben, maar je weet maar nooit wat de series na ons zouden doen.

Even geinformeerd bij de wedstrijdtafel, echter deze kon ook niet meer vertellen. Dan maar terug naar de wisselzone, spullen opruimen en naar de auto brengen. Vervolgens een patatje eten en wachten op de laatsten van de laatste serie en of ik dan werd opgeroepen.

Prijsuitreiking stond op 17.45 gepland en we waren rond 17.15 weer bij de finish aangekomen. Daar werd al vrij snel aangekondigd dat de uitreiking om 17.30 zou zijn en ik werd inderdaad omgeroepen. Leuk! weer eens een podium.

PrijsuitreikingHoewel ik wel was opgeroepen, wist ik nog welke positie. Ik had het vermoeden van 2e want op de parkeerplaats was de auto (en de atleet die zijn spullen in ging laden) van de nummer in onze categorie en dat was de atleet die mij in de laatste 1,5 km voorbij kwam en naar mijn idee werd ik daarna niet meer ingehaald.

Bij het melden bij de speaker bleek ik inderdaad een 2e plek te hebben. Prima resultaat voor vandaag en daar was ik op dat moment (en in de huidige prestatie vorm) best content mee.

Nummer 3 was helaas al vertrokken en dus stonden we met zijn 2 op het podium. Een mooie schaal met allerlei reform hapjes en drankjes gekregen, ontzettend leuk.

Media

Hieronder de losse foto's die op de dag zijn gemaakt. De losse video's die we zelf hebben gemaakt zijn in het YouTube filmpje gemonteerd tot 1 geheel.


Nieuwsbrief
Geen artikel missen?
Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief. Het is gratis, je kunt je te allen tijde ervoor afmelden (en weer aanmelden), verschijnt 1x per 2 weken en bevat een selectie van nieuwe of aangepaste artikelen die geschikt genoeg zijn voor de nieuwsbrief.
Advertentie