Chris Kouwenhoven


ONK Masters - Eindhoven 2016


Van 5 mei tot en met 8 mei 2016 vonden in Eindhoven de Open Nederlandse Kampioenschappen Masters zwemmen plaats.

Tijdens dit NK ben ik op 4 afstanden gestart, lees voor de wedstrijdverslagen het eigen artikel.
- 6 mei: 400m vrij (4e plaats)
- 7 mei: 200m vrij (4e plaats)
- 8 mei: 800m vrij (Brons!)
- 8 mei: 50m vrij (13e plaats)

4 mei 2016 - Koffer pakkenEen goede gewoonte om een dag van tevoren de koffer in te pakken. Gelijk even een checklist bijgehouden, die kan ik dan mooi gebruiken als ik naar de Europese Kampioenschappen in Londen ga over 2 weken.

5 mei 2016 - Reis en verblijf

Op deze Hemelvaart en Bevrijdingsdag afgereisd naar Eindhoven. Afgezet op station Zwolle in de trein gestapt en richting Eindhoven gereden. Daar nog even een kwartiertje met de bus waarna ik bij Hotel vd Valk aankwam. Dit hotel ligt op 10 minuten wandelen van het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion (De Tongelreep) en dus ideaal om te verblijven. Na het inchecken en kamer inspecteren naar het zwemstadion gelopen.

5 mei 2016 - Zwemstadion verkennenNa het inchecken richting het zwemstadion gelopen om daar alvast alles te verkennen, eerste indrukken op te doen en natuurlijk nog even een zwemtraining doen.

De 1500m was aan de gang en dus aangewezen op het 4-baans 50m trainingsbad. Het was niet druk en dus heerlijk om de training rustig te kunnen afronden. Nog even staan kijken bij de wedstrijdploeg "Road to Rio" die in het 25m hun training lag af te werken.

6 mei 2016 - 400m vrije slag

Vandaag staat in het teken van de 400m vrije slag. Lees voor het wedstrijdverslag het betreffende artikel.

Na een behoorlijke nachtrust en een energierijk ontbijt naar het Zwemstadion gewandeld. Ik hou ervan om op tijd te zijn, dan is ook de grootste kans op een relatief rustig bad waar je lekker kan inzwemmen. Een aantal anders masters van De Spatters was inmiddels onderweg en zouden mij ook komen aanmoedigen. Plekje claimen op de zwemvloer waar we het hele weekend konden vertoeven en dan zijn we er klaar voor!


7 mei 2016 - 200m vrije slag

Vandaag staat in het teken van de 200m vrije slag. Lees voor het wedstrijdverslag het betreffende artikel.

De start was pas gepland voor eind van de dag. Toch hield ik mij aan het ritme van 6 uur opstaan, half 7 ontbijten en om 8 uur inzwemmen. Erg onrustig geslapen en vroeg wakker, toch voelde ik mij wel fit om te gaan starten en ik had er weer veel zin in.

De laatste keer in Amersfoort waar ik pas eind van de dag moest starten en dus lang moest wachten heeft mij wel wat geleerd hoe ik hiermee om moest gaan. Deze dag lukte dat een stuk beter en ik was er op tijd klaar voor!

8 mei 2016 - 800m vrije slag

Vandaag staat de ochtend in het teken van de 800m vrije slag. Lees voor het wedstrijdverslag het betreffende artikel.

Ook deze ochtend het normale ritme wat ik met mezelf had afgesproken. Goed ontbeten en op tijd naar het zwembad toe om te gaan inzwemmen. Het was wederom lekker rustig, was voor mij dus een prima keuze om dat zo te doen.

Zoals gezegd, het wedstrijdverslag is elders te lezen. Wel de vermelding waard dat ik met deze start NK brons heb weten te behalen. Niet gek voor een rookie. Eerste NK Masters zwemmen en dan gelijk met eremetaal aan de haal gaan. Tevens ook eerste NK eremetaal op een niet multi-sport discipline!

8 mei 2016 - 50m vrije slag

Vandaag staat de middag in het teken van de 50m vrije slag. Lees voor het wedstrijdverslag het betreffende artikel.

Na de rest van de dag goed te zijn doorgekomen met kijken, genieten van brons en tussendoor nog wat gezwommen was het alweer tijd voor de laatste afstand. 50m is wel een beetje een vreemde eend in de bijt voor een Triathleet. Toch vind ik dat ik mij daar ook aardig op kan vermaken en blijf hem ook zeker doen.

Conclusie

Inmiddels zijn we een kleine week verder dat ik dit artikel maak en heb ik de nodige tijd gehad om te relativeren. Tijdens het weekend heb ik mij uitstekend vermaakt, vond het erg leuk om aan het evenement deel te nemen en is op meerdere vlakken heel erg leerzaam geweest.

Ten opzichte van een Triathlon is los wedstrijdzwemmen een andere tak van sport. Inzwemmen als warming-up is niet efficient. De tijd tussen het inzwemmen en je start ligt daarvoor ver uit elkaar. Wel is het een prima mogelijkheid om je baan te verkennen, je startblok uit te proberen en je keerpunten te timen. Mijn advies voor de minder ervaren mensen is dan ook: zorg dat je altijd ingezwommen hebt in de baan waarin je ook daadwerkelijk moet starten. Ook al lijkt een zwembad overal hetzelfde te zijn, toch is wat je onder water ziet in iedere baan anders.

Ik ben met name er erg tevreden over dat ik inmiddels goed heb geleerd om mij op tijd te focussen voor een start. De exacte start-tijd in minuten nauwkeurig is niet te plannen. Je zult het dus moeten doen door in te schatten wat de series voor je gaan doen en op basis daarvan terug rekenen en je voorbereiding op de kant en eventueel je voeding daarop afstemmen.

Vooral ook erg gaaf dat ik met Brons ben weten terug te keren, dat zijn toch echt wel de momenten waar je een flinke boost uit weet te halen.

Leermomenten zullen blijven. Ik kan nog steeds heel erg veel verbeteren op de technische onderdelen als start en keerpunt. Daarnaast moet ik gaan leren om écht stuk te gaan. Tijdens de 200m heb ik dit geprobeerd wat naar mijn idee ook goed is gelukt. Het is voor mij erg onnatuurlijk. Na 27 jaar aan Triathlon waar je moet leren om te doseren (want ná het zwemmen komt nog fietsen en lopen) is het lastig om in een paar maanden te leren om volledig stuk te gaan op een losse zwemstart. Ach, ik ben nog jong, ben zeker van plan om meer van dit soort evenementen te gaan en aldoende ga ik dat vanzelf leren!

10 mei 2016 - Huldiging TZT'86Na de zwemtraining heeft de voorzitter en de trainster mij nog even letterlijk in de bloemetjes gezet. Tevens ten behoeve van de media uitingen nog een paar leuke foto's gemaakt.
Bedankt TZT'86 voor de huldiging!

Foto en video

Bij de betreffende artikelen is de separate foto en video te zien. Onderstaande set bevat de overige en complete verzameling van foto en video.

In de media

Inmiddels is er ook diverse media aandacht aan besteedt. Hieronder de verzameling

- "Masters op het ONMK in Eindhoven" - Z&PC De Spatters, Beilen

- "Goede generale masters" - krant van Midden-Drenthe

- "Generale repetitie voor masters Spatters op NK lange baan" - Z&PC De Spatters, Beilen


Nieuwsbrief
Geen artikel missen?
Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief. Het is gratis, je kunt je te allen tijde ervoor afmelden (en weer aanmelden), verschijnt 1x per 2 weken en bevat een selectie van nieuwe of aangepaste artikelen die geschikt genoeg zijn voor de nieuwsbrief.
Advertentie