Chris Kouwenhoven


Amersfoort - Zwemmen - 400(m)

Begindatum: 2016-03-13
Einddatum: 2016-03-13
Locatie: Sportfondsenbad
Adres: Bisschopsweg
Huisnummer: 175
Postcode: 3817 BT
Plaats: Amersfoort
Land: Nederland

Informatie

- KNZB Webkalender (Programma en Uitslagen)
- Inzwemmen: 13.30 uur
- Aanvang: 14.00 uur
- Programma: 26
- 50(m) bad

Doel EK Masters 2016

Het doel van vandaag op deze afstand is om ervaring op te doen in een 50(m) bad. Tenslotte wordt in Londen straks ook in een 50(m) bad gezwommen.
Vooral de indeling en het ritme, daar zal de belangsrijkste aandacht naartoe gaan.

Doel overig

Ik wil uiteraard een nieuw P.R. zwemmen. Deze afstand heb ik nog niet eerder los gezwommen, het huidige persoonlijk record was de tussentijd op de 800(m) in Hoogvliet. Overigens was dat op zich een best scherpe tijd, sowieso een 25(m) bad en daarnaast natuurlijk was dat hét moment om de EK limieten te zwemmen.

Totaal aantal programma's voor deze dag beloofde een lange dag te worden en ik zit aan het eind van het programma, ook daar moet ik mee leren omgaan.

Resultaat

Inzwemmen was om 13.30 en ik hoefde zeker niet eerder te starten dan 17.00. Kortom het inzwemmen als warming up gebruiken had geen enkele zin. Wel het verkennen van de baan, het startblok, keerpunten is goed te doen. Ik zou zwemmen in baan 1 en daar mocht ook worden ingezwommen, dus 1 start gemaakt, 200(m) gezwommen en de inzet van de keerpunten geprobeerd te timen.

Zwemmen in een 50(m) bad is voor een Triathleet wel erg lekker. Mooi in het zwemritme terecht komen en mij niet al te druk hoeven te maken over keerpunten. Want ja: die verdienen nog steeds heel veel aandacht, daar is nog heel veel te winnen. Water voelde goed aan, lijfje voelde goed aan en ik had er al prima zin in.

Vervolgens begon het lange wachten, dat viel mij wel erg tegen. IJsberen, beetje overal in het bad kijken, kletsen met andere mensen.
Een half uur voor de verwachte start ben ik de muziek erbij gaan halen en heb mij geprobeerd in de zone te krijgen. Op zich redelijk gelukt maar verre van optimaal.

Dan mocht ik los. Naast mij zou een knul liggen die weliswaar een snellere inschrijftijd had maar wel dusdanig dat ik mij daaraan zou kunnen optrekken. Even gevraagd wat zijn plan was en dat optrekken kon ik wel laten varen. Hij was inmiddels heel veel sneller geworden. Ik moest dus mijn eigen plan gaan trekken.
Op zo'n moment kan ik wel merken, dat als alleen ervaring het doel is het erg moeilijk is om er echt volledig voor te gaan. Nieuw P.R. was dan weliswaar een na te streven doel, maar de verwachting vantevoren was in feite al dat die prima haalbaar zou gaan worden. Het was tenslotte een losse 400(m) en niet een tussentijd op een 800(m)

De race zelf ging naar behoren. Start was prima. Indeling was goed en regelmatig. Druk op de stuwvlakken kon ik goed blijven vasthouden. Keerpunten gaan steeds beter en kon ik ook de hele race blijven doen en een nieuw P.R. als resultaat.
De eindtijd viel mij achteraf wel wat tegen. In mijn hoofd had ik de verwachting voor 5'25 weg te kunnen gaan, wat uiteindelijk een 5'35 is geworden.

Nu ik dit artikel schrijf (ruim 2 weken later) ben ik inmiddels het relativeren en analyseren voorbij. Hoewel ik heel graag harder wil en daar ook erg mee bezig ben moet ik concluderen dat dit het huidige niveau is en dat sneller worden meer tijd nodig heeft. Kortom, ik moet het gaan zoeken in secondes in de totaaltijd en niet in secondes per 100(m) gemiddeld.

Nieuwsbrief
Geen artikel missen?
Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief. Het is gratis, je kunt je te allen tijde ervoor afmelden (en weer aanmelden), verschijnt 1x per 2 weken en bevat een selectie van nieuwe of aangepaste artikelen die geschikt genoeg zijn voor de nieuwsbrief.
Advertentie