Chris Kouwenhoven


1/8 Triathlon Heuveltjesbosbad

Begindatum: 2016-06-15
Begintijd: 19:30:00
Einddatum: 2016-06-15
Eindtijd: 20:30:00
Locatie: Heuveltjesbosbad
Adres: Meppelerweg
Huisnummer: 60
Postcode: 7707 CP
Plaats: Balkbrug
Provincie: Overijssel
Land: Nederland

Informatie

- Website organisatie
- Startnummer: 33
- Starten in groep 2 om 19.30 uur
- Zwemmen in Baan 1 met een Blauwe badmuts

Uitslag

- 3e overall
- Uitslagen

Verslag (geschreven 17 juni 2016)

De Triathlon van Balkbrug in het Heuveltjesbad was voor mij een test wedstrijd. Testen met name van het nieuwe materiaal op DaFelt en daarnaast testen hoe de vorm van het zwemmen is na de boost die er de laatste tijd aan heb gegeven. Zowel het Fietsen als het Lopen had de laatste paar weken weinig aandacht gekregen, dus daar mocht ik nog niet heel veel snelheid in verwachten.
Van het weekend DaFelt in orde gemaakt met de huidige wedstrijd setup materialen. Van het najaar komt er nog wel een update en ik vermoed dat in de huidige setup nog wel door onderhoud een en ander is te verbeteren.
Balkbrug is een wedstrijd die ik nooit eerder had gedaan, dus geen ervaring met het parcours en dergelijke en wist ook niet wat mij te wachten zou staan. Wel wist ik dat de wedstrijd altijd heel snel is volgeboekt, dat geeft dan de indruk dat het wel een goede wedstrijd moest zijn.
Afgelopen dinsdag bij TZT86 kreeg ik van een clubgenoot nog wat ins en outs. Zwemmen in een zwembad (dat wist ik al). Fietsen zou deels over klinkers gaan (hmmm, niets voor mij en geen idee hoeveel klinkers dat dan zouden zijn). Lopen door het bos (dat is al helemaal niets voor mij, met mijn eeuwige blessure), maar het pad zou wel heel behoorlijk zijn.
Kortom, er was al wel lichte twijfel bij mij ingeslopen. Daarnaast waren de weersvoorspellingen niet denderend. Naast dat de kans ging bestaan dat het werd afgelast vanwege onweer speelde het afzeggen ook door mijn hoofd.
Aan de andere kant had ik al gezegd dat het ging om een test en zo moest het ook ingaan. Zie het als een harde training en mocht het onderweg niet gaan, dan is er geen deuk in het ego opgetreden als je de rest van de training laat schieten.

Reizen, inschrijven, parc fermée en verkennen

Vanaf Ruinen een half uurtje rijden, parkeren tegenover het zwembad op een grasveld en inschrijven bij het zwembad zelf. Keurig geregeld allemaal, lekker vlakbij alles, vriendelijke mensen, mooie omgeving. Uitstekend begin.

Parc fermée is wat aan de kleine kant, weliswaar zijn er meerdere series en zal er een verloop in materiaal zitten, echter daar zaten de series weer net voor te dicht op elkaar (of de afstanden te kort, dat kan ook). Voor mij had ik helemaal vooraan een keurig plekje geclaimed, zodat ik de verkleedpartij naast de fiets kon doen en niemand (mij) in de weg stond. Tijdens de wedstrijd bleek dit een goede keuze, er was nogal wat chaos op een aantal plekken.

Verkennen was ook zo gebeurd, alles ligt redelijk kort op elkaar. Alleen het lopen met de fiets naar en van de balk (waar je pas op mag stappen) vond ik erg ver. Is zeker niet een sterk punt, daar ging ik sowieso wel flink tijd laten liggen.

Omkleden, spullen dertig keer checken en vervolgens mocht mijn serie van start.

Zwemmen

Zwemmen in het zwembad. Ik was ingedeeld in baan 1 en kreeg een blauwe badmuts (alweer een blauwe, heb ik daar patent op of zo?). Er was verder met inschrijven niet gevraagd om een verwachte zwemtijd en daar waren de banen ook niet op ingedeeld. Wel nemen de ervaren atleten dan even het initiatief om in de baan te vragen wat de verwachte zwemtijden zijn, zodat er in ieder geval in volgorde kan worden gestart en wat je onderweg te wachten staat. Ik lag met atleten die significant langzamer zwommen en moest terdege rekening houden met opstoppingen en veel inhalen. Gelukkig was het een hele brede baan en daar verwachtte ik niet veel problemen.

Zwemmen ging goed, eerste 100m kon ik ook tuimelkeerpunten maken. Daarna begon het inhalen en met name vlak bij de keerpunten een beetje chaotisch. Het was dan ook aantikken en afzetten geworden.
Het voelde in ieder geval goed aan, kon mooie lange slagen maken waar veel kracht in gestopt kon worden en de indicatie van het inhalen met bijbehorende tijden van de andere zwemmers gaf ook aan dat ik op koers lag om rond de geplande 7 minuten te zwemmen.
Bij de laatste 50m tik op de kop gekregen van de banenteller en die nog even aangezet wat ook prima lukte. Kortom een goede start gemaakt. Tussen- en eind tijd(en) moet ik helaas schuldig blijven, het gevoel was in ieder geval goed.

Fietsen

Na een inderdaad eindeloze looptocht naar de balk toe op de fiets geklauterd en zo snel mogelijk in het ritme geprobeerd te komen. Er was inmiddels natuurlijk ook verkeer van de voorgaande series bezig met fietsen en af en toe even moeten roepen, maar dat ging gelukkig allemaal goed. Het fietsparcours zelf is voor mij en DaFelt totaal niet geschikt. Een, zo leek het, eindeloos stuk weg met klinkers. Op zich geen probleem maar het stuiterde dusdanig dat liggen geen optie was. Ik zou het stuk dus (2x, want 2 rondes) zittend moeten overbruggen. En laat mijn nieuwe stuur daar nu net niet geschikt voor zijn. Prima om een bocht door te gaan of even een drempel te nemen, maar niet om kilometers lang op te steunen.

Op de asfaltstukken en vooral in de 2e ronde toen er geen verkeer meer was ben ik nog wel even flink aangegaan, maar deze tempowisselingen zijn voor mij verre van ideaal.

Kortom, wellicht voor recreanten een prima en zeker zeer veilig fietsparcours. Voor mij echter niet geschikt. Wat dan ook resulteert in een naar gevoel wat ik eraan overhou. Niet volle bak kunnen (lees: durven!) rijden en dat was nu net de bedoeling van deze training.

Positief is wel dat de fiets zich onder alle omstandigheden heel goed hield. Ook op de klinkers voelde het solide aan. Bij de eerste bocht even wennen aan de nieuwe (en andere) remblokjes, dus dat was even spectaculair slippen.Lopen

Na een betere tweede wissel (want lopen op blote voeten ná de balk) aan het lopen begonnen. Zoals in de inleiding aangegeven had het lopen wat achterstand opgelopen. Sowieso door de blessure aan het begin van het kalenderjaar later begonnen met trainen en er zaten nogal wat gaten in de andere weken. Dat kon ik ook zeker merken, ik had even nodig om in het ritme te komen.

Het hielp ook niet mee dat we direct het bos in werden gestuurd en de paden lagen er voor mij zeer onvriendelijk bij. Veel boomwortels, korte bochten. Ben ook inderdaad een aantal keren gezwikt en dat draagt niet bij aan vertrouwen en een behoorlijke snelheid. De 100m op asfalt en daar waar de ondergrond in het bos het toeliet heb ik nog wel even geprobeerd om tempo te lopen. Hetzelfde als bij het fietsen, die tempowisselingen liggen mij niet en pakte ook niet uit zoals ik wilde.
Overigens, het lopen zag ik sowieso al niet als een belangrijk onderdeeld van deze training en daar heb ik dan ook vrede mee.

Afschminken, inpakken en naar huis.

Aangekomen bij de finish een banaantje genomen en al snel richting parc fermée om de spullen op te halen en droge kleren aan te trekken. Auto ingeruimd, hersteldrank genomen en nog even geluisterd of er iets van prijsuitreiking zou zijn. Ik had geen idee welke positie ik eigenlijk had, wellicht zou dat nog worden omgeroepen.
Uiteindelijk duurde mij dat te lang en ben ik naar huis toe gereden. Voldaan van een goede training, niet uitzonderlijk moe omdat ik niet volledig diep ben weten te gaan. Wel een heel fijn gevoel eraan overgehouden dat ik weer heb mogen en kunnen starten op een Triathlon en dat zonder de specifieke koppeltrainingen alle overgangen prima zijn verlopen. Hoewel vele jaren ervaring zijn dat toch altijd momenten waarvan je weet dat ze lastig kunnen zijn.

Balkbrug is een leuke triathlon, zeer vriendelijk, zeer veilig, goed georganiseerd en kan ik zeker beginnende triathleten aanraden. Wil je een zware training en tot het uiterste gaan, dan is deze wedstrijd niet geschikt. Mocht je een blessure hebben, dan zou ik in ieder geval het lopen afraden. De estafette serie is wat dat betreft wél een uitkomst. Wellicht ga ik de club voorstellen om volgend jaar een team erop af te sturen.

Nieuwsbrief
Geen artikel missen?
Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief. Het is gratis, je kunt je te allen tijde ervoor afmelden (en weer aanmelden), verschijnt 1x per 2 weken en bevat een selectie van nieuwe of aangepaste artikelen die geschikt genoeg zijn voor de nieuwsbrief.