Chris Kouwenhoven


3000(m) - Open Water - De Vrije Slag Door Zutphen

Begindatum: 2023-08-19
Begintijd: 12:05:00
Einddatum: 2023-08-19
Eindtijd: 12:50:00
Locatie: de IJsbaan
Adres: Leeuweriklaan
Huisnummer: 31
Postcode: 7203 JD
Plaats: Zutphen
Gemeente: Zutphen
Provincie: Gelderland
Land: Nederland

- Website organisatie
- Baanlengte: 1500(m) rechte baan
- aanvang: 12.00 uur
- Startnummer: 89 Geel
- Start-tijd: 12.05 uur
- Uitslag, 2e Overall in 43'37

Verslag 21 augustus 2023
Het is sowieso minimaal wat er aan open water wedstrijden in Nederland wordt georganiseerd en de meeste daarvan zijn in het westen. Als er dus een wedstrijd meer in de buurt is dan ga ik daar graag heen. In dit geval een recreatief evenement, echter wel een mooie test om te zien wat de voortgang is richting het NK Open Water.

Na een klein uurtje reizen kon ik de auto mooi vlakbij neerzetten. Dat is het voordeel van altijd (ruim) op tijd te willen zijn. Badmuts en tijdregistratie ophalen, beetje kletsen met de organisatie, rustig aan omkleden en dan van start.

In het zwembad laat ik de laatste tijd goede lange afstand-tijden zien, in het open water kwam dat er nog niet zoveel uit en de laatste weken ben ik vooral bezig geweest om lange(re) tempo's te zwemmen en zorgen dat ik het ritme beter en langer kan volhouden. Daarnaast begin ik wat te merken van de krachttraining en dat sluit hier naadloos op elkaar aan.

Gestart zou worden door de grote inschrijving (goed om te zien!) in 2 Waves, niet ingedeeld op een inschrijftijd maar op startnummer en ik mocht daardoor in de tweede groep. Op zich geen punt, er bestaat echter de kans dat je atleten uit de eerste wave gaat inhalen. Ik had gekozen om met wetsuit aan te zwemmen zodat ik weer eens een hartslagmeter kon gebruiken tijdens een wedstrijd. Voordeel van recreatief evenement is dat dit mag en je dus ook je horloge om mag. Helaas duurde het vinden van de GPS langer dan normaal en deze hoorde ik pas na ongeveer 500(m) trillen.
De start was vlot, ik had verwacht toch een snellere zwemmer te zullen zijn en was vooraan gaan liggen. Dit bleek een goede keuze, na een 50 meter lag ik alleen en kon ik gaan jagen op de atleten voor mij. Dat geeft toch wel een andere gewaarwording, op mensen inzwemmen, ze voorbij steken en dan op jacht naar het volgende setje.
Een redelijk stuk voor het keerpunt op 1500(m) zag ik de voorste van de eerste wave toch wel heel snel zwemmen en het gat naar de achtervolgers was behoorlijk. Ik had op dit moment niet de illusie de snelste te gaan zijn, wel wilde ik wel graag zoveel mogelijk van de eerste wave inhalen. Het ritme van het zwemmen voelde bijzonder goed, slagen waren raak, ik kon kracht in de slag leggen en deze ook gedurende de hele afstand vasthouden. Met dat gevoel ben ik dan ook doorgegaan met mezelf te testen en de een na de ander kon ik voorbij zwemmen. Bij het aantikken van het finishdoek kon ik naar tevredenheid constateren dat alleen de 1e Overall voor mij had aangetikt en ik de rest heb weten te passeren. Vooral mijn finishtijd van 43 half ben ik ontzettend content mee.


Nieuwsbrief
Geen artikel missen?
Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief. Het is gratis, je kunt je te allen tijde ervoor afmelden (en weer aanmelden), verschijnt 1x per 2 weken en bevat een selectie van nieuwe of aangepaste artikelen die geschikt genoeg zijn voor de nieuwsbrief.