Chris Kouwenhoven


Arena - Powerskin ST Jammer
Eigenschappen van dit product

Voor het gemak kopieer ik de eigenschappen van de website van Arena Water Instinct

Powerskin® ST is a highly performing racing swimsuit, made of X-Raptor, a powerful knitted fabric that guarantees strong compression as well as excellent durability in chlorinated water. Powerskin® ST is designed to deliver an excellent level of performance, at a particularly competitive price point, thus offering outstanding value to all swimmers, from beginners to champions.

Ervaring met dit product

Tijdens het NK korte baan zwemmen in Maastricht heb ik mij laten verleiden tot het kopen van een 'snelle' zwembroek.
Voorheen deed ik mijn wedstrijden in een normale zwemslip en dat ging prima. Uiteraard, materiaal nerd als ik ben, heb ik altijd wel in mijn achterhoofd gehad om ook voor de losse zwemsport te kijken voor beter en sneller materiaal.

Na de fantastisch snelle 1500(m) vrije slag (gezwommen in normale zwemslip) ben ik in het winkeltje wezen kijken en zag deze broek hangen. Na nog een nachtje erover geslapen te hebben én uiteraard met het gezin overlegd te hebben, de knoop door gehakt en 20 januari 2017 de broek gekocht (in het rood, want zwart hadden ze niet).
Dezelfde dag nog ermee gestart tijdens de 100(m) vrije slag (zonder er een centimeter mee te hebben ingezwommen) en de estafette.

Dit beviel uitstekend en ik had besloten om de overige starts er ook mee te gaan zwemmen. Uiteraard heb ik voor de andere afstanden wél een deel van het inzwemmen ermee gedaan, evenals het uitzwemmen.

De ervaring met dit product is uitstekend. Ik heb een maatje kleiner genomen dan in eerste instantie werd ge-adviseerd. Compressie ben ik wel gewend en dat vind ik nu eenmaal goed strak het meest prettig zitten. Bovendien ben ik dan van mening dat de compressie nog meer zijn werk kan doen.

Het aantrekken gaat niet ontzettend moeilijk. Zowel droog als enigzins vochtig gaat het prima. Uiteraard moet je dit wel met tact en zorg doen en er even rustig voor gaan zitten. Ook het een tijdje vóór de start is niet problematisch, ik had niet het gevoel dat er afknelling ontstond.

Tja en dan de belangrijkste vraag: maakt de broek je ook sneller. Daar durf ik niet zo goed antwoord op te geven. Zeker, het product is ontwikkeld, heeft de nodige testen ondergaan en wordt veelvuldig gebruikt. Dat geeft de indicatie dat er wel snelheidwinst mee te behalen móet zijn. Of dat voor mij ook geldt weet ik nog niet. Sowieso zat ik natuurlijk door de snelle 1500 al in een positieve flow en was ik sneller dan ooit. Hoeveel aandeel dat vervolgens de rest van de week heeft opgeleverd is lastig te meten.
Naast de functionele eigenschappen heb je ook nog de psychologische voordeel kant van het kopen van nieuw en sneller materiaal. Ook daar kan ik niet aangeven welk aandeel de broek daarin heeft gehad. Ik voelde mij al enorm positief en dat gaf al een enorme pyschologische groei.
Als ik er een antwoord op moet geven: zeker zal de broek mij sneller hebben gemaakt, zeker zal de broek ook hebben bijgedragen aan een betere afbraak van de afvalstoffen door de compressie wat de prestatie van de volgende dag weer groter maakt.
Hoeveel heeft het mij dan opgeleverd: geen idee..

De volgende starts die ik ermee ga maken zijn tijdens het ZMC in Heerenveen. Wellicht geeft dat meer een indicatie.

Links

- Arena (maker van het product)


Nieuwsbrief
Geen artikel missen?
Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief. Het is gratis, je kunt je te allen tijde ervoor afmelden (en weer aanmelden), verschijnt 1x per 2 weken en bevat een selectie van nieuwe of aangepaste artikelen die geschikt genoeg zijn voor de nieuwsbrief.