Chris Kouwenhoven


Triathlon Zwolle

Begindatum: 2016-09-24
Begintijd: 13:30:00
Einddatum: 2016-09-24
Eindtijd: 14:40:00
Adres: Werkerlaan
Plaats: Zwolle
Provincie: Overijssel
Land: Nederland

Informatie

- Website organisatie
- Deelnemers
- Startserie: 1 (13.30 uur)
- Startnummer: 540
- Uitslag Overall: 7e plaats
- Uitslag Categorie Heren 40+: 2e plaats

Wedstrijdverslag

Vandaag de laatste wedstrijd van het seizoen 2016. Een lang seizoen, een mooi seizoen en bovenal een blij seizoen. Ik heb progressie kunnen laten zien, blessure-vrij gebleven en ik doe weer mee voorin!

Met dit al een week in het achterhoofd (ik wil ook een jaarverslag gaan maken..) wilde ik ook van deze wedstrijd een stabiele wedstrijd maken. Daarmee, wist ik, zou ik het seizoen met een positief gevoel gaan afsluiten, wat een goed winterseizoen kan gaan opleveren en hopelijk volgend jaar er nog een schep bovenop doen.

Vandaag zou echter wel een zware dag worden. Na deze triathlon moest ik namelijk naar Kampen toe voor de eerste zwemwedstrijden van het winter-seizoen. Een 200(m) vrij en een 50(m) vrij stonden op het programma. (Lees voor de wedstrijdverslagen de betreffende artikelen). Ik wilde daar echter nog niet te snel mee bezig. Deze triathlon moest eerst goed worden afgesloten!

Afgelopen weken waren een aantal keren het parcours gewijzigd. Daarmee wist ik niet zo goed meer hoe het in elkaar stak. We zouden het dan wel ter plekke zien. Parkeren was redelijk kort bij het inschrijf-gedeelte. De wisselzone echter was een stuk verder weg. Zo'n 1200 meter van de zwemstart vandaan en dat was een flinke wandeling. Fietsen met de tas vol die ik bij voorkeur niet. Zo heel technisch ben ik niet en een valpartij zou dan erg knullig zijn.

Inschrijven, spullen naar de wisselzone (erg krappe fietsenrekken) en vervolgens met de zwemspullen weer de 1200 meter teruglopen naar de zwemstart. Voor het gevoel net op tijd aangekomen, dus direct omkleden (tri-suit én wet-suit) en mij melden bij de voorstart. Hier kon ik een beetje rustig worden, want het was allemaal wel erg hectisch en spannend om overal op tijd te zijn.

Zwemmen zou 1 rechte lijn naar de wisselzone zijn, dus na verkend te hebben en mijn horizon orientatie te hebben gedaan, gekozen om aan de linker-kant te gaan starten. Zo op het eerste gezicht zou dat in afstand niet veel uitmaken met de rechterkant waar de triathleet over het algemeen de gewoonte heeft om te gaan staan. (Achteraf gezien twijfel ik of het toch niet een meter of 10 scheelde).
Starten stond vlak achter mij, dus even observeren naar zijn handelingen en ik was perfect in het startschot weg. Eerste 4 passen zou ik kunnen lopen had ik met verkennen bedacht en daarna hard van start om gelijk een gaatje te slaan. Dat lukte en het zwemmen ging prima. Mooi in de slag kunnen liggen. Frequentie wat hoger gehouden door het wet-suit. Tja, eigenlijk zwem ik toch het liefste zonder, maar wilde dit keer wel mijn steunkousen aan hebben en wilde mijn wet-suit ook deel laten zijn van de afsluiting.
Ik had ingeschat dat ik zo als 5e of 6e het water uit zou zijn en zo te zien lag het redelijk dicht op elkaar.

Het water uit en naar de fiets ging goed. Wisselzone was niet heel overzichtelijk opgebouwd, gelukkig had ik de bomen van tevoren geteld en gezien dat ik tussen de 3e en 4e boom ongeveer in het midden stond. Pak uit ging redelijk vlot. Er wel voor gekozen om hem niet op het asfalt te lagen liggen maar over de fiets op mijn tas te gooien. Puur om beschadiging en hopelijk valpartijen bij anderen te voorkomen. Dit heeft wel wat extra tijd gekost helaas.
Volgorde van aankleden deed ik anders dan anders en geen idee waarom. Normaal doe ik schoenen, bril, helm en vandaag was het helm-bril-schoenen. De bril zat dan ook niet lekker en tijdens het lopen naar de balk (die onwijs ver weg lag) hem geprobeerd om goed te krijgen.

Waar ik komende winter wel op ga trainen is mijn schoenen aantrekken op de fiets en dus lopend op blote voeten naar de balk toe. Volgens mij gaat dat uiteindelijk toch een seconde of 30 schelen en dat is heel veel. Ik heb nog een ander plan in mijn hoofd, maar dat ga ik mijn concurrentie niet wijs maken!

Fietsen ging uitstekend. Ik kon direct een hoog tempo opleggen, haalde er een paar in en het gat naar voren toe werd een beetje kleiner. Ik ben niet ingehaald, heb goede bochten kunnen draaien en was alert op het gevaarlijke stuk wat in de briefing werd uitgelegd. Kortom, ik had mijn kop er helemaal bij en ben ontzettend tevreden over het fietsen. Als je in de uitslagen kijkt en vergelijkt met de snelste fietsers zit ik daar heel kort achter.

Wissel naar het lopen ging een stuk beter dan de eerste wissel. Schoenen kon ik snel genoeg vinden, dus fiets ophangen en gaan dacht ik, ik lag tenslotte erg goed in de wedstrijd. Helaas bij het ophangen brak een moer van de klemming van het zadel en ging mijn fiets naar de grond toe. Niet wetend wat er aan de hand was, hing ik hem weer aan het zadel en deze brak toen van de zadelpen af. Weer de fiets naar de grond en besloot hem toen maar aan het stuur op te hangen. Gelukkig was dit rek wat dunner dan in Hardenberg en kon fatsoenlijk achter de remgrepen hem ophangen. Alles bij elkaar toch weer wat tijd verloren.

Lopen ging vanaf het begin direct goed, het voelde goed, pas was ok en ik besloot dan ook te proberen om mijn positie vast te houden (ik was als 6e overall en als 2e H40 aan het lopen begonnen). Na een paar honderd meter had ik de H40 die eerste lag inmiddels ingehaald en lag dus 5e overall. Ik had de indruk dat de plek voor mij wellicht nog haalbaar kon zijn. Een hele tijd ging het uitstekend, ik denk tot zo'n 3 kilometer. Het gat naar plek 4 overall werd niet groter (helaas ook niet kleiner) en ik was nog steeds niet ingehaald. Toen kreeg ik toch weer een mentale tik. Ik had de indruk er vrijwel te zijn toen ik de nummer 1 (die ik opvallend vlak voor nog vond lopen) een terugweg zag lopen die ik niet had verwacht. Ik dacht toch echt dat het een rechte weg naar de finish zou zijn en had daar ook mijn tempo (flink hoog) op bedacht. Het terugdeel zou weer voor de wind zijn, erg warm en daar zag ik wel beetje tegenop, ik zat al aardig aan mijn limiet. Gelukkig bleek de extra heen en weer niet erg ver, maar bij het keerpunt van de heen en weer zag ik wel dat er mannen op komst waren die een heel stuk vlotter liepen. De eerste die mij voorbij kwam liep net een stukje te hard om te proberen te volgen. Hoewel weer tegen de wind in had ik dat waarschijnlijk toch niet lang volgehouden. De triathleet daarna die mij voorbij ging schatte ik voorzichtig in dat het een H40+ zou kunnen zijn en die ging toch echt veel te hard om er nog een spannend slot van te maken.

Uiteindelijk dus als 7e overall en als 2e H40+ ge-eindigd en dat stemt mij voor vandaag uitermate tevreden. Zeker gezien het relatief kleine verschil onderling en ook naar de sterke nummer 1 (ere-divisie materiaal) geeft dit veel moed voor het komend seizoen. Goed blijven werken aan het lopen en dan komen de snellere looptijden hopelijk ook wel weer.Nieuwsbrief
Geen artikel missen?
Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief. Het is gratis, je kunt je te allen tijde ervoor afmelden (en weer aanmelden), verschijnt 1x per 2 weken en bevat een selectie van nieuwe of aangepaste artikelen die geschikt genoeg zijn voor de nieuwsbrief.